Το blog μας

Ειδήσεις, πληροφορίες, οδηγίες από την ομάδα μας

"Καταιγίδα" νέων φόρων και επιβαρύνσεων στο πολυνομοσχέδιο

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή

Αναρτήθηκε: 19.05.16

Στόχος να ξεκινήσει αύριο η συζήτηση στις επιτροπές και να ψηφιστεί την Κυριακή, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Ενδεικτικά μερικοί από τους σημαντικότερους νέους φόρους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο: Αυξάνονται οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, μειώνεται το αφορολόγητο του ΕΝΦΙΑ για το συμπληρωματικό φόρο, επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων, αυξάνεται οι φόροι στα καύσιμα, ανεβαίνει ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ, επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και νέοι φόροι σε ηλεκτρονικό τσιγάρο, καφέ, συνδρομητική τηλεόραση και σταθερή τηλεφωνία.

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα

Από 1η Ιουνίου 2016

Αναρτήθηκε: 10.05.16
Με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα που αποφάσισε η κυβέρνηση, επιβαρύνονται όλοι οι τύποι οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
Εκτός όμως από την αύξηση του ΕΦΚ, πρόσθετη επιβάρυνση θα επέλθει και με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

Διαβάστε περισσότερα

Φόρος στο ίντερνετ από την 1η Ιουλίου 2016

5% φόρος στην ευρυζωνική σύνδεση και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση

Αναρτήθηκε: 09.05.16

Η κυβέρνηση επέλεξε το μοντέλο της έμμεσης φορολογίας για να αυξήσει το κόστος χρήσης του ίντερνετ στην χώρα, ως μέτρο για να κλείσει η συμφωνία. Το χαράτσι θα επιβληθεί σε όλες τις συνδέσεις στο διαδίκτυο, είτε για επαγγελματική, είτε για ιδιωτική χρήση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablet ή κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών αλλα και στην συνδρομητική τηλεόραση.

Διαβάστε περισσότερα

Σταματά και επίσημα η έκδοση χαρτονομισμάτων των € 500 ευρώ

Η ΕΚΤ διακόπτει την παραγωγή και την έκδοση του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ

Αναρτήθηκε: 05.05.16

Το ∆ιοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε να διακόψει οριστικά την παραγωγή του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ανησυχίες ότι το εν λόγω τραπεζογραμμάτιο θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες. Το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ θα σταματήσει να εκδίδεται κατά το τέλος του 2018.
Το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ, όπως και οι άλλες ονομαστικές αξίες των τραπεζογραμματίων ευρώ, θα διατηρήσει την αξία του για πάντα και θα μπορεί να ανταλλάσσεται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε περισσότερα

Διευκρινίσεις του Υπουργού Οικονομικών για την νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

Η νέα φορολογική κλίμακα για το φορολογικό έτος του 2016

Αναρτήθηκε: 13.04.16
Λεπτομέρειες για το αφορολόγητο όριο, καθώς και την έκπτωση φόρου που θα ισχύσει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το 2016 και μετά, έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και ελαφρύνσεις από 27.000 ως 43.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης. Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει για μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 
 

Νέο σχέδιο για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Με «καπέλο» η καταβολή τελών

Αναρτήθηκε: 11.04.16
Να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα με κίνητρα για την άρση της ακινησίας οχημάτων επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών. Η τροπολογία θα προβλέπει την ανάκτηση πινακίδων πληρώνοντας μια μορφή ¨πέναλτι¨, καθώς θα επιβαρύνεται για περισσότερους μήνες από αυτούς που θα δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει το όχημά του.
 

Παράταση έως 30.6.2016 για τις δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων

Υπεγράφη η απόφαση για την καταληκτική ημερομηνία

Αναρτήθηκε: 08.04.16

Υπογράφηκε σήμερα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη η σχετική απόφαση με την οποία ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30η Ιουνίου 2016 λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και έγιναν αιτία να καθυστερήσει η έναρξη υποβολής των δηλώσεων.

Διαβάστε Περισσότερα

H «ώρα» για τις φορολογικές δηλώσεις 2016 έφτασε

Ανοίγει εντός λίγων ωρών η εφαρμογή Taxisnet

Αναρτήθηκε: 05.04.16

Σήμερα η αύριο εκτός απροόπτου αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή της Γ.Γ.∆.Ε. για την υποβολή των δηλώσεων φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015.
Η καταβολή του φόρου θα γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου, ωστόσο δεν αποκλείεται οι δόσεις να αλλάξουν το επόμενο χρονικό διάστημα εφόσον γίνει δεκτή η απαίτηση του υπ. Οικονομικών από τους θεσμούς.

Διαβάστε Περισσότερα

Επιβαρύνσεις σε μικρά και μεγάλα εισοδήματα από τη νέα φορολογική κλίμακα

Νέο σενάριο για τις κλίμακες φορολογίας

Αναρτήθηκε: 04.04.16

Σε μικρές επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 9.100 έως 25.000 ευρώ και πολύ μεγάλες για όσους έχουν εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ, οδηγούν οι νέες κλίμακες για τη φορολογία εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Οι κλίμακες φορολογίας θα είναι πέντε με την κατώτατη να ξεκινά από το 22% για τα εισοδήματα ως 25.000 ευρώ. Στους ελευθέρους επαγγελματίες, για τους οποίους θα εφαρμοστούν οι ίδιες κλίμακες, αλλά χωρίς το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ, θα επέλθουν επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ. Επίσης, οι αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογούνται ως μισθωτοί , χωρίς φορολογική έκπτωση ή φορολογικές ελαφρύνσεις.

Διαβάστε Περισσότερα

Στην τελική ευθεία η «αποκάλυψη» των καταθέσεων εξωτερικού

Η ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνει για πρώτη φορά το 2017 και θα αφορά στα στοιχεία του έτους 2016

Αναρτήθηκε: 30.03.16

Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και οδεύει για ψήφιση στην ολομέλεια νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία κοινοτική οδηγία που αφορά στην εφαρμογή του προτύπου ανταλλαγής πληροφοριών του ΟΟΣΑ (Common Reporting Standard).Αυτό σημαίνει πως πολύ σύντομα οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να λαμβάνουν αλλά και να παρέχουν σε άλλες χώρες τις εν λόγω πληροφορίες, με στόχο την καταπολέμηση της διασυνοριακής φοροδιαφυγής.

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι τέλος Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και έως 8 δόσεις η καταβολή φόρου

Εντός ημερών η καταληκτκή ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων και ο αριθμός των δόσεων

Αναρτήθηκε: 28.03.16

Το Υπ. Οικονομικών αν και δεν έχει αποφασίσει ακόμα την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων φυσικών προσώπων, σκέφτεται σαν επικρατέστερη ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2016 ενώ ο μέγιστος αριθμός των δόσεων θα είναι οκτώ και θα μειώνεται ανάλογα με τον μήνα υποβολής της δήλωσης. Η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει στην καλύτερη των περιπτώσεων στο τέλος της εβδομάδας δηλαδή  μετα την ψήφιση του νομοσχεδίου και την δημοσίευση του νόμου στο Φ.Ε.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Ανοίγει, εντός των ημερών, το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Σε τρεις δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Αναρτήθηκε: 24.03.16

 Η ψήφιση στη Βουλή των διατάξεων για τα μπλοκάκια και για τις διαδικασίες υποβολής δήλωσης όσων έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της ειδικής εφαρμογής στο TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σε τρεις διμηνιαίες δόσεις θα γίνει και φέτος η καταβολή του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση, παρά τις προθέσεις του ΥΠΟΙΚ να επιμεριστεί σε πολλές μηνιαίες δόσεις.

 Διαβάστε περισσότερα

Ανατροπές στην φορολογία των αυτοκινήτων και στα τέλη κυκλοφορίας

Αλλαγές σε τέλη κυκλοφορίας και τεκμήρια διαβίωσης

Αναρτήθηκε: 22.03.16

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα καταθέσει προτάσεις για ένα νέο σύστημα υπολογισμού φόρου με στόχο την φορολόγηση της αγοράς αυτοκινήτου βάσει της πραγματικής αξίας τους και όχι με βάση τον κυβισμό.
Πάνω σε αυτό το σύστημα θα υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

 Διαβάστε περισσότερα

Οι τράπεζες θα «ταυτοποιούν» κατόχους χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ στο γκισέ

Σταδιακή κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ

Αναρτήθηκε: 21.03.16

Σε πλήρη καταγραφή των στοιχείων και των συναλλαγών όσων ανταλλάσσουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ υποχρεούνται να προχωρούν οι τράπεζες, διασταυρώνοντας μάλιστα τα στοιχεία για τη μετατροπή χαρτονομισμάτων με άλλες συναλλαγές του πελάτη. Στόχος η προληπτική εποπτεία για ξέπλυμα χρήματος, που φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από κάποιες κινήσεις ανταλλαγής χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας.

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Φορολογικές δηλώσεις 2016

Αναρτήθηκε: 11.03.16

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και τις αρχές της μεθεπόμενης θα ανοίξουν οι εφαρμογές του taxisnet για τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος, σύμφωνα με όσα ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, κλείνοντας τις εργασίες του φορολογικού φόρουμ του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Διαβάστε περισσότερα